Dijital Dile Ne Kadar Hakim Bir Ebeveynsiniz?

Teknoloji alanında her gün yeni bir ürün ortaya çıkıyor. Her ürün adıyla dünyaya yayılırken bu da ister istemez dilimize yansıyor. Bilişim çağında yaşayan çocuklarımız da bu durumdan doğrudan etkilenir hâle geldi. Artık dijital bir kimlik kazandığımız internet ortamının neredeyse kendine ait bir iletişim dili oluşmuş durumda. 

Çocuklar ilk dillerini annelerinden öğrenir. Sonrasında sosyal hayatın içerisinde yer alarak bunu geliştirir. Özellikle çocuğun yakın çevresi ve okul ortamı bunda çok etkilidir.  

Random atmak, bugunu (bagını) bulmak  influencer, story çekmek, reels atmak, youtuber olmak bunlar gerçekten ne anlama geliyor? Peki siz ebeveyn olarak bu kelimeleri daha önce hiç duydunuz mu?

Hepimiz teknoloji ile belli oranda etkileşim hâlindeyiz. Bu kelimelerin bazılarını duymuş olmakla beraber uzayıp giden bir listeye yabancı kalabiliriz. Çocuklarımızla iyi bir iletişim kurmak, onların dünyalarına girmek için kullandıkları dijital dünyanın dilini öğrenmeye ihtiyacımız var. 

Zaman zaman onlar ile birlikte oyunlar oynayarak, sosyal medyada gönderdiğimiz mesajlar ile etkileşim kurarak bu dili yakalayabiliriz. Bu sayede çocuklarınız sizi kendisine daha yakın görecektir. Bu durumun en önemli artısı ise dijital ortamda zararlı içerik üreticilerinden çocuğunuzu koruyup size yaklaştırması olacaktır. Aksi takdirde esprilere, gündeme, çocuğun ilgisinin kaydığı alanlara dair söz sahibi olan art niyetli kimselerin oluşturduğu içerikler onun için daha cazip hâle gelecektir. 

Çocuklarımız ile pozitif bir dil geliştirmek bilinçli ebeveynler olarak bizim elimizde. Bunun için onlarla daha fazla vakit geçirmeye ihtiyacımız var. 

Çocuğun, dijital dünyadaki yerine dair daha fazla içerik için sosyal medya üzerinden bizi takip edebilirsiniz. 

Leave a comment