Zeka Geliştirici Oyunlar

Zeka ve oyun, birbirlerini tamamlayan ve geliştiren ögeler olarak kabul edilmektedir. Bu konuda oyun; çocuklara ebeveynlerinin öğretemeyeceği hususlarda, kendi deneyimlerini yaşayarak öğrenme yollarını açan en başarılı ve makul araçtır. Zeka ise ilke, kavram ve algı yönergelerini kullanarak gerek somut gerekse soyut ögeler ile nesneler arası ilişkiyi kurabilme; bu ilişkiyi kavrayabilme ve analiz yapabilme; böylelikle gelişen becerileri belli bir amaca uygun olarak kullanabilmedir. Tüm bu tanımlar ışığında zeka geliştirici oyunlar, zeka ile ilgili becerileri harekete geçiren oyunlardır.

Her ne kadar yetişkin bireylerde oyun denince akla ilk olarak yapboz, parça birleştirme ya da satranç gelse de gelişen teknolojiyi takiben değişen oyun alışkanlıkları da değilmiş ve sanal ortama aktarılmış durumdadır. Ancak bu zeka geliştirici oyunların uzmanlar tarafından belirlenmiş ilkeler ışığında oluşturulmuş olması gerekmektedir. Çünkü bu özel oyun gruplarının her biri, beynin farklı bölgelerini çalıştırmak amacıyla uzun çalışmalar sonucu ortaya konmuştur.

Zeka oyunları hangi kavramlar üzerine oluşturuluyor?

Oyunlara başlamadan evvel temelde bilinmesi gereken birkaç kavram vardır. Bu kavramlar uzman pedagog ve oyun geliştiricileri tarafından belirlenmiş olur; zeka geliştirici oyunların da temelini oluşturmaktadır. Bahsi geçen kavramlar şu şekildedir:

  • Yoğunlaşma
  • Eşleştirme
  • Tahmin
  • Uzun vadede strateji yönetimi
  • Üç boyutlu algılama
  • Mantık hatalarını saptama
  • Hızlı düşünme
  • Taktik geliştirme
  • Çözüm üretme
  • Soyut düşünce becerisi

RitimUs, tam da bu kavramlar ışığında geliştirdiği oyunları ile çocuğunuzdaki tüm bu tepki ve etki sürelerini hızlandıracak oyunlar geliştirmiş ve kullanımınıza sunmuştur. Uzman ekiplerce geliştirilen bu oyun çalışmalarının en büyük artısı ise ebeveynler tarafından çocuklarının tüm gelişim sürecinin pratik, kolay ve hızlı bir şekilde analiz edilebilmesidir.

Ebeveynlerin çocuklarındaki gelişim sürecini izleyebilmesi ve eğitim süreçlerinde doğru kararlar alabilmesi üzerine paha biçilemez bir hizmet olan veri analizi, ebeveyn ile çocuk ilişkisinin çok daha sağlıklı olmasına ve alınan kararların çocukları başarıya götürmek adına en doğru kararlar olmasına olanak sağlamaktadır.

Montessori Metodu nedir?

Maria Montessori’nin uzun yıllar boyunca sayısız çocuğu gözlemleyerek geliştirdiği bu metot, onun ismiyle anılmaktadır. Metot, çocukların kendilerini oluşturabilmesine, potansiyellerinin farkına varabilmelerine, tek başına hareket edebilmelerine ve bilinçli hareket edebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Doğdukları andan itibaren çocukların birey anlayışıyla kendi kendilerine yetebilmesi konusunu temel alan Montessori Metodu; çocukların özgür olmaları gerektiğini esas alır. Bu sayede çocuklar sınırlarını ve yeteneklerini keşfedebilir; karar ve eylemlerindeki iradelerini güçlendirebilir.

Çocukların yaşamının ilk altı yılını kapsayan bir eğitim süreci olan Montessori Metodu, onların özgüveni yüksek, mantıklı ve sorunlar karşısında çabuk çözüm üretebilen bireyler olmasını sağlar. Bu metot ile yetiştirilen pek çok ünlü isim de vardır. Bu isimler arasında dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos ve Google’ın kurucuları olan Larrt Page ile Sergey Brin sayılabilir.