Çocuklarda dikkat dağınıklığı sorununun ortadan kalkması ve etkilerinin son derece azalması konusunda pek çok oyun atölyesi veya ileri düzey dikkat dağınıklığı olan çocuklar için oyun terapileri bulunur. Oyun atölyeleri, çocukların konsantrasyon becerilerini ve o dikkatte kalma sürelerini uzatırken; oyun terapileri çok daha geniş kapsamlı araştırma ve çalışmalar neticesinde bilhassa ileri düzey dikkat dağınıklığı olan çocukların ebeveynleri tarafından sıklıkla tercih edilen bir tedavidir. Ancak dikkat dağınıklığı, gelişen teknolojiyi takiben geliştirilen özel oyunlar ve ebeveynlerle katılım sağlanan özel oyun atölyeleriyle oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Oyun atölyelerinde neler yapılır?
Günümüzde yapılan pek çok araştırma, ebeveynlerle gerçekleştirilen atölye çalışmalarının son derece faydalı ve gözle görülür derecede olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu atölyelerde disiplinli ve kaliteli vakit geçirme esas alınıp; yumuşak motor hareketlerinin gelişmesi; çocuklardaki dinleme, idrak ve tepki sürelerinin hızlanıp artması ve bununla birlikte iletişim becerilerinin gelişmesi hedef alınır. Ayrıca yine oyun atölyelerinde çocuklar ile ebeveynlerin hayata bakış açıları dikkat odaklı olarak değiştirilmesi üzerine çalışmalar düzenlenmektedir.
Temelde ebeveyniyle birlikte olma ve kaliteli zaman geçirme sürecini ele alan oyun atölyeleri, çocukların kendilerini eksik ve yetersiz hissetme güdülerinin ortadan kalkmasına, böylelikle öz güveni yerine gelerek bir birey olma düşüncesini benimsemelerini sağlar.
Geliştirici oyunların dikkat dağınıklığına etkileri nelerdir?
Çocuklar ve ebeveynler yalnızca oyun atölyelerinde vakit geçirmektense daha fazla çalışma ve bununla birlikte çok daha hızlı ve efektif geri dönüşler için geliştirici oyunları denemektedir. Zeka geliştirme ve dikkat toplama konusunda başarıları kanıtlanmış oyunların tercih edildiği geliştirici oyunlarda bilhassa ebeveynler, çocuklarının gelişimlerini gözlemlemek istemektedir. Bulmaca çözme, renk eşitsizliklerini fark etme, bir konuya uzun süre konsantre olabilme, problem çözme ve çabuk reaksiyon verebilme gibi güdülerin geliştirilmesinde önemli rol oynayan geliştirici oyunlar; çocuklar ve ebeveynler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Özellikle günümüz koşulları göz önüne alındığında çocukların akıllı telefon, tablet veya bilgisayardan oynadıkları oyunlar yaygınlaşmakta; fiziksel ve zekasal aktiviteler yerini ekseriyetle sanal ortamda birkaç motor hareketine bırakmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek çok mümkün olmasa da çocukların oynadığı oyunların ebeveynler tarafından seçilmesi, geliştirici oyunların tercih edilmesi ve bu oyunların çocuklar için cezbedici olması büyük önem teşkil etmektedir. Bu alanda RitimUS son derece duyarlı ebeveynlerin, çocuklarına gönül rahatlığıyla sunabilecekleri ve tüm gelişim sürecini takip edebilecekleri oyunlar geliştirmiştir. Böylece çocuklarınızın dikkat sürelerini, problem çözme yetilerini ve bir durum karşısında ne kadar çabuk aksiyon verebildiklerini gözlemleyebilir; tüm sürece hakimiyet sağlayabilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızın hangi konularda geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu belirleyebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.