Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı

Yaradılış itibariyle çocuklar yetişkinlere göre çok daha hareketli ve meraklıdır. Bu merak ve hareketlilik ebeveynleri her ne kadar zorlasa da bir o kadar da hayata bakış açılarını değiştirmelerini, hayatı yeniden çocukların gözüyle görmelerini sağlar. Ancak çocuklardaki bu hareket fazlalığı ve enerji, zaman zaman onlarda dikkat dağınıklığına da yol açabilir. Bilhassa gelişen teknolojiyi takiben hayatımıza giren akıllı cihazların “çabuk tüketilebilir” ilkesi; çocuklar başta olmak üzere hemen herkeste olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Dikkat dağınıklığı nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak bilinen dikkat dağınıklığı; çocuklarda genellikle dikkat eksikliği, odaklanma problemi ve birden fazla direktifi aynı anda idrak edememe olarak bilinir. Ancak tüm dikkat eksiklikleri DEHB değildir. Bu durum, DHEB’nin bir alt tipidir. Bu nedenle tek başına dikkat dağınıklığı, DEHB ile karıştırılmamalıdır.

Günümüzde görülme sıklığı her geçen gün artan dikkat dağınıklığının başlıca belirtileri ise şu şekildedir:

  • Derslerde konsantrasyon eksikliği
  • Okul başarı puanlarında düşüklük
  • Dikkat koruma süresinin az olması
  • Anlatıları uzun süre dinleyememe
  • Asosyal bir bireye özgü içe dönük davranışlar
  • Dikkat dağınıklığı için neler yapılabilir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde DEHB üst düzeylerdeyse ekseriyetle ilaç tedavisi uygulanır. Ancak söz konusu yalnızca dikkat dağınıklığı ise oyun terapileri, odak güçlendirici aktiviteler ve ebeveynlerle düzenli ve kaliteli vakit geçirme, bu durumun üstesinden gelmek için yeterli olur. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda özellikle zeka ve dikkat geliştirici oyunların, bu sorunla baş etme konusunda oldukça başarılı olduğunu ortaya koymuştur.